Tuomaroinnista
Edellisessä postauksessa kerroinkin jo siitä, että aloitin luonnetuomarina SLA:ssa. Haluan kertoa tästä nyt hieman laajemmin kokemuksistani tähän saakka, jos joku tämän innoittamana keksisi myös hakea tuomarointihommiin tai muihin virtuaalimaailman vastuutehtäviin - uskon, että näihin tehtäviin on aina tarvetta uusille tekijöille.
Aloitin luonnetuomarina Keskustassa heinäkuussa käydyn Vastuutehtävät -keskustelun innoittamana. Ajatus uusista tuomarointitehtävistä oli toki ollut olemassa jo aiemmin, keskustelu vain sai siirtymään ajatuksista tekoihin. Vaikka kyseinen keskustelu ei yleisellä tasolla ehkä johtanut toivottuihin tuloksiin ja meni muutenkin lopulta vähän plörinäksi, valotti se ainakin itselleni tuomarointia ja erilaisia vastuutehtäviä hieman enemmän.
Tuomarointi ei sinänsä ole minulle uutta. Toimin kilpailu- ja
sukupistetuomarina TYH:n laatuarvostelussa, mutta tuomaroitavia hevosia
on vuodessa ihan kourallinen. Lisäksi olen PKK:n tuomarilistalla
satunnaisesti tuomaroivana tuomarina varsa- ja muu kuva -luokissa -
joskin täytyy myöntää, että edellisestä PKK-tuomaroinnista lienee jo
pari vuotta aikaa.
Päädyin hakemaan tuomariksi SLA:uun siksi, että käytän kyseistä laatuarvostelua paljon myös itse. Koin siis luonnolliseksi tarjota "apuani" sinne, missä hyödyn siitä myös itse - tarkoitan tällä siis sitä, että tarjoamalla tuomarointiapua laatuarvosteluun, jonka asiakas itsekin melko säännöllisesti olen, autan osaltani vähentämään muiden tuomareiden tuomarointikuormitusta ja varmistan, että laatuarvostelu pysyy toiminnassa ja pystyn myös jatkossa ilmoittamaan omia hevosiani tilaisuuksiin. Koska SLA ja sen arvioimat asiat (tässä tapauksessa siis suomenhevoset ja minun tapauksessani erityisesti niiden luonteet) kiinnostavat minua itseäni ja loppuviimein palvelevat myös omaa harrastustani, tuomarointimotivaatio todennäköisesti pysyy korkeammalla kuin siinä tilanteessa, että olisin valinnut tuomaroinnin jossakin itseäni vähemmän kiinnostavassa laitoksessa.
Lisäksi SLA:ssa tuomarointi tuntuu ns. luonnolliselta seuraavalta askeleelta vastuutehtävien osalta - SLA järjestää tilaisuuksia säännöllisesti, joten tuomaroitavaakin on säännöllisesti, vrt. työhevoslaatuarvostelun jonosysteemi ja PKK:n tuomarointikyselyt. SLA -tuomarointi myös tuntuu jollakin tapaa "virallisemmalta", näin karkeasti sanottuna. Luonteen tuomarointi ei myöskään tuntunut ajatuksena yhtä pelottavalta, kuin esimerkiksi päiväkirjamerkintöjen tai varsinkaan rakenteen tuomarointi.Vaikka sukutuomarina olen tuomaroinut myös tekstejä, henkilökohtaisesti koen luonteen ja sen sisällön sukuselvitystä huomattavasti paljon tärkeämpänä sekä mielenkiintoisempana.
Tuomaridebyyttini SLA:ssa tapahtui elokuun tilaisuudessa. Tuomarointi oli huomattavasti vähemmän aikaavievää, kuin luulin - ensimmäisessä tuomaroimassani tilaisuudessa tuomaroin 11 hevosta ja aikaa siihen meni noin kaksi tuntia. Se ei mielestäni ole todellakaan paljoa, varsinkaan, kun siihen sisältyi ensimmäisen tuomaroinnin sekoilua ja pohdintaa siitä, miten homma toimii ja miten tuomaroida sekä hieman vertailua muiden tuomareiden aikaisemmissa tilaisuuksissa antamiin pisteisiin.
Parin tuomaroidun tilaisuuden jälkeen koen, että tuomaroin ainakin omasta mielestäni jotenkin kamalan tiukasti. Toinen tuomarointi sujui toki jo hieman paremmin ja rennommalla otteella. Uskon myös, että se oma ja paras tapa tuomaroida löytyy, kunhan tehtävään tulee enemmän rutiinia. Lisäksi yritän muistuttaa itseäni siitä, että luonteita tuomaroidessa oma mielipide vaikuttaa aina jonkin verran ja se on ihan okei.
Suosittelen, että muutkin lähtisivät rohkeasti kokeilemaan tuomarointia. Uskon, että erilaiset tuomarointidiilit ovat sovittavissa, jos et esimerkiksi syystä tai toisesta ole kykenevä sitoutumaan kuukausittaiseen tuomarointii tai haluat ensin vain kokeilla, olisiko tuomarointi ylipäätään se sinun juttusi.
Kommentit
Lähetä kommentti