Vuoden 2022 kasvatit

Vihdoinkin sain itseäni niskasta kiinni ja katseltua vuoden 2022 kasvattitilastot kuntoon. Sanomattakin selvää, ettei viime vuoden lukemilla päästy minkään tallin historian parhaisiin kasvattimääriin ja Angrenin osalta edes lähelle kärkeä, mutta huonomminkin olisi tietenkin voinut mennä.


---


Aloitetaan Sîr Angrenin kasvattitilastoilla, koska tämä on näistä aina se mielenkiintoisin katsaus, ainakin omasta mielestäni. Angreniin syntyi viime vuonna yhteensä 50 kasvattia, joista 20 oli oreja ja 30 tammoja. Sukupuolijakauma on aika tyypillinen, tammoja on vuosia 2011 ja 2018 lukuun ottamatta syntynyt aina jonkin verran oreja enemmän. Rotujen osalta otanta oli kuitenkin mukavan laaja, sillä kasvatteja syntyi yhteensä 29 eri rodusta. 

 

5 kasvattia: Welsh Part Bred

4 kasvattia: Quarab, suomalainen ratsuponi

3 kasvattia: connemaranponi, Mangalarga

2 kasvattia: Appaloosa, englantilainen täysiverinen, ahaltekinhevonen, shetlanninponi, islanninhevonen, irlannincob, Welsh B

1 kasvatti: Welsh A, amerikanponi, marwarinhevonen, suomalainen puoliverinen, newforestinponi, budjonnynhevonen, Georgian Grande, Ara-Appaloosa, kladrubinhevonen, shirenhevonen, fellponi, Lewitzer, Paint, Welsh D, ariegenponi, noricuminhevonen, Welsh C


Meinasin sanoa olevani yllättynyt Welsh Part Bredien ja ratsuponien edustuksesta rotujen kärkikolmikossa, sillä aina muistan mainita, etten juurikaan ole ratsuponi-ihmisiä, mutta vedän ihmetykseni takaisin. Viime vuonna noiden kahden rodun suuren määrän selittää juuri se, että karsin sieltä niitä vanhoja (ja epäinspiroivia) yksilöitä, joista osa oli odottanut pikselilaitumille lähtöä liian kauan. Quarabien kanssa oli vähän sama juttu. Mutta täytyy myöntää, että ainakin noihin Part Bredeihin olen kyllä tyytyväinen, sillä kaikki viisi kasvattia tuntuvat inspiroivilta ja omaa silmää miellyttäviltä yksilöiltä. Muuten tuossa listassa ei mielestäni ole mitään sen suuremmin silmiinpistävää tai ihmeellistä.

 

---


Hirttivaarassa viime vuosi oli niinikää kasvattien osalta melko vaatimaton. Kasvatteja syntyi yhteensä viisi, näistä kaksi oli oreja ja kolme tammoja. Sinänsä vuosi 2022 oli hirttivaaralaisten osalta kuitenkin aika menestynyt, sillä näistä viidestä kasvatista kolme lähti maailmalle ja vain kaksi jäi Hirttivaaraan.


Ja tähän väliin pieni pakollinen mainos: jos oma hirttivaaralainen kiinnostaa, niin pari tämänkeväistä varsaa ja yksi vanhempi kasvatti myynnissä Keskustan myyntitopassa. Arpaonni suosi värien kanssa, joten tarjolla olisi hopeaa ja voikkoa, orikasvatit ovat molemmat myös kantakirjakelpoisia vanhempiensa KTK-palkintojen ansiosta.


---


Ja sitten pikakuulumiset vielä muiden tallien osalta. 

 

Trullinummeen syntyi viime vuonna vain yksi aasivarsa, joka sekin muutti Aasitalli Aasilaan lajitovereidensa luo. Kasvatus nyt ei muutenkaan ole Trulliksen päätoimintamuoto ja talli on muutenkin ehkä pyörinyt lähinnä tekohengityksen voimin ainakin pari viime vuotta, joten sinänsä tässä yhdessä ainokaisessa kasvatissa ei ole mitään ihmeteltävää.

 

Tinun Talliin (ent. Radgbug Racers) syntyi kaksi kasvattia. Molemmat ovat suosikkitammani EP Peppiinan (jonka ravikuningatartitteli 2022 oli muuten valehtelematta viime vuoden yksi suosikkihetkiäni tämän harrastuksen parissa!) tyttäriä. Näistä toinen oli tilausvarsa ja toinen jäi omaan talliin.


Aasitalli Aasilaan syntyi kaksi aasikasvattia, tilausvarsoja molemmat. Pari tipuakin lähti maailmalle.


Ja koirista vielä sen verran, että Korpinmustaan syntyi viime vuoden alussa kaksi pentuetta. Tosin näistäkin taitaa kunnia kuulua pitkälti Anzkulille ja tämän jokavuotisille Kaukovallan pentueet-topiceille Keskustassa.

Kommentit

Suositut tekstit