Mietteitä tauolta paluusta

Tämän tekstin olisin oikeastaan halunnut julkaista jo pari kuukautta sitten, kun palasin takaisin harrastuksen pariin. Harmikseni en tuolloin kirjoittanut ajatuksiani ylös, mutta jotkin tuntemukset ovat onneksi säilyneet muistissa.

Kun tuossa loppukesästä palasin virtuaalihevosten pariin, olin edellisen kerran ollut "oikeasti aktiivinen" vuoden 2019 kesällä, eli noin vuosi sitten. Tosiasiassahan harrastukseni vaipui hiljalleen hiljaiselolle jo kesästä 2018 lähtien motivaation laskiessa ja IRL elämän ollessa melko hektistä. En tiedä, miten paljon IRL elämäni kanssaharrastajia mahdollisesti kiinnostaa, mutta sanotaanko näin, että siihen lukeutui tuolloin mm. kaksi paljon aikaavievää harrastusta (virtuaalihevosten lisäksi), näin jälkikäteen ajateltuna ei välttämättä niin hyvä kaukosuhde, vesivahinko ja työpaikka vaihtelevine työaikoineen. Toisen harrastuksen ja suhteen lopettamisen sekä vesivahingon korjaantumisen myötä päästään viimekesäiseen aktiivisuuspiikkiin, jolloin mukaan astui heikkenevä mielenterveys, uusi rakkaus, muutto ja lopulta saikkuileva hevonen. Josta pääsemme lopulta tämän vuoden loppukesään.

Kaikki nämä noin 15 harrastusvuottani olen aina ajoittain pitänyt pientä hiljaiseloa, mutta lopulta palannut viimeistään vuoden jälkeen takaisin harrastuksen pariin uuden motivaation voimin. Tällä kertaa paluu tuntui kuitenkin aikaisempia kertoja vaikeammalta. Välillä olin unohtanut virtuaalihevoset kokonaan, mutta ajoittain päässäni oli vain pyörineet kaikki ne asiat joita pitäisi tehdä ja kuinka hevoset ovat vanhenneet, tallit ovat rempallaan, kaikki on kesken ja rästissä on noin parin vuoden edestä tekemistä. Kesältä 2019 oli myös jäänyt joitakin astutuksia kesken, mikä myös hieman hävetti, vaikka puhutaan siis ihan vain parista tekemättömästä sivusta. Keskustan myötä olen kokenut harrastuksen aiempaa yhteisöllisempänä ja olen uskaltautunut ns. olla hieman enemmän esilläkin, mikä myös osaltaan vaikeutti paluuta, hieman ujo ja epävarma ihminen kun olen. Miten muut harrastajat suhtautuvat minuun tauon jälkeen? Pääsenkö taas kiinni harrastukseen? Onko harrastus muuttunut paljon tänä aikana?

Lopulta päätin, että annan itselleni hieman armoa tämän harrastuksen suhteen - ei haittaa, vaikken joka päivä tai edes joka viikko ehdi paneutua tähän harrastukseen, tai etten ehdi kerralla tehdä paljoa. Harrastajakuntakin on jo sen verran "iäkästä", että ymmärtävät kanssaharrastajilla olevan elämää myös virtuaalihevostelun ulkopuolella. Olen siis yrittänyt opetella hidastamaan ja olemaan vaatimatta itseltäni liikoja. Aika näyttää, miten tämä onnistuu ja pystynkö jatkamaan harrastusta samalla rennommalla otteella kuin mitä tässä syksyn aikana. Lisäksi täytyy antaa hieman tunnustusta VRL:n installe. En tiedä miksi, mutta ne postaukset olivat vain se odottamani potku perseelle - se viimeinen sysäys, jonka tarvitsin palatakseni takaisin.

Toisaalta tauko teki hyvää. Olen saanut elämäni jotenkin hallintaan ja hyviä asioita on tapahtunut, vaikka elämä on edelleen melko hektistä. Lisäksi tauko ja siltä paluu pakotti minut tutkiskelemaan aiempaa harrastustapaani kriittisemmin ja muuttamaan sitä nykyiseen elämäntilanteeseeni sopivammaksi. Ihan kaikilta osin harrastukseni uusi suunta ei ole vielä täysin selvillä ja jotkin asiat ovat vielä vähän kysymysmerkkejä, mutta eivätköhän nekin asiat selkeydy ajallaan.

Kommentit

Suositut tekstit